Vietnam Architecture : ‘FOLDING HOUSE’ BY X11 DESIGN STUDIO

Tube house is the most common type of housing in Hanoi, which are narrow, elongated and have no gap with each other along its length. The project is located in an increasingly narrow urban area, the air quality becomes degraded, city greenery spaces are gradually replaced by infrastructure system and out-of-control buildings. So a true living space brings family members closer with each other, children have enough space to grow up, play and interact with nature, instead of live around four walls.
Folding House is inspired by paper folds, flexible transitions to create spaces of different levels, interwoven with green spaces which are developed vertically of the house. Its appearance is quite ulterior and private. The solid wall panels combined with the green setback reduce impact of sun radiation from the southwest and minimize smoke, dirt and noise from the outside.
Three courtyards are arranged alternately on the first floor to create a view point and regulate the microclimate for the entire building. Living room and kitchen are connected by a skylight and a small garden in the middle, where the main traffic axis of the house begins. The split-level space combined with the reverse-stairs creates large and small skylights, then green patches crept on every level of the space. The house use two light sources from the front and from the main atrium in the middle of the house. It helps auxiliary functions such as corridors, stairs, toilets receive natural light and ventilation. The top end is a small garden, where the children can nurture and take care of the tree with their own hands, where the whole family and friends can gather, relax and organize cozy parties. Hope you will enjoy reading this article
… Must See In Vietnam Editot

Vietnam-based X11 Design Studio recently completed ‘Folding House’, a narrow and elongated private residence tucked within street in Hanoi. Inspired by paper folds, the concrete dwelling, punctuated by deeply saturated wood accents, features flexible transitions from one level to the next, with lush greenery slowly spreading upwards to all corners.

We developed a vertical relationship between void and garden throughout the house, making air convection and microclimate regulation more effective. This also increases the connection between family members, people, and nature in the most harmonious way. Furthermore, concrete, rustic brick combined with some natural materials such as stone, wood, and trees bring a tropical breath to the building, creating inspiration for the growth of trees, natural light, and ventilation,’ writes the studio. 

all images © Hoang Le, courtesy of X11 Design Studio 

SKYLIGHTS AND GARDENS: INJECTING A TROPICAL BREATH 

Three courtyards are arranged alternately on the first floor of the ‘Folding House’ to create viewing points and regulate the microclimate of the entire building. Upon entering the main door, a light-filled and split-level space with reverse stairs greets the owners. Enliven by fresh patches of indoor planting, this volumetric feature serves as a gentle transition from the living room to the kitchen, connected via a skylight and a small central garden, where the main traffic axis begins.

Moving upwards to the top of the residence, a small yet incredibly lush garden offers children a DYI space to nurture and take care of the tree with their hands. It’s also a social space where family and friends can gather, relax and organize intimate gatherings.

Finally, the team at X11 Design Studio fitted two light sources — one at the front and another in the main atrium — to help illuminate auxiliary functions such as corridors, stairs, and toilets to receive natural light and ventilation. 

solid wall panels and planting reduce sun radiation from the southwest + smoke, dirt and noise pollution

split-level space illuminated by a skylight 

a central garden that links the living room to the kitchen

architectural details evoking paper folds

close-up shot of the reverse staircase 

1/12

Project info: name: Folding house location: Hanoi, Vietnam area: 260 sqm completion year: 2022 architecture: X11 Design Studio lead architect: Tran Tuan Anh design team: Duy Huong, Hoang Giang, Duc Trung, Khuyen Anh, Loi Do X11Design Studio: https://x11studio.vn

photography: Hoang Le …

Article by DesignBoom.com

Branding & Marketing your Bussiness in Vietnam worldwide !

Must See In Vietnam is looking for stories. We would be delighted to publish them. Write to us at MustSeeInVietnam@Gmail.com

Million of Thanks for following us, for your Likes , Loves for your comments and for sharing with your friends. Visit us on Facebook https://www.facebook.com/mustseeinvietnam/ ~ Must See In Vietnam is a non-profit blogger / Marketer who is promoting what we believe You Must See In Vietnam.

ADVERTISING
Have a look in my store of my Chạo Ốc
ADVERTISING / RESIDENCY & CITIZENSHIP BY INVESTMENT

2 thoughts on “Vietnam Architecture : ‘FOLDING HOUSE’ BY X11 DESIGN STUDIO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: