Vietnam Architecture & Design : New villa in old village fuses contemporary and traditional

I receive very good comments regarding our posts on the subject ‘Vietnam Architecture and Design’… do not hesitate to post your comments on our blog and on our Facebook Fan Page: https://www.facebook.com/mustseeinvietnam. and show us your discoveries by writing to us at MustSeeInVietnam@Gmail.com Happy Reading #MustSeeInVietnam Editor

In the middle of Hung Yen Province’s 300-year-old Nom Village, this cosmopolitan villa exudes modernity but underneath the shiny surface are the foundational elements of robust northern Vietnamese architectural styles.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The two-story, 280-square-meter house in the northern province’s Van Lam District, belongs to a septuagenarian couple.

Every weekend, the owners’ children and grandchildren who live and work in Hanoi return to the village for family gatherings. The owners wanted to have a plush living space in harmony with the picturesque remote village’s natural surroundings.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

A team of architects took the client’s requests into account and designed a northern-style living space. The home’s greenery blurs the boundaries between inside and outside, helping its inhabitants connect with nature.

The building is split into two blocks. Lai Chau black stone tiles, chosen for their understated beauty and sense of antiquity, cover the roof, as though part of a forest canopy. This natural stone is also resistant to heat and cold, and it does not crack or chip in bad weather.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The front entryway is designed to let visitors explore the entire property’s landscape. This path leads to a large main hall space with a long veranda, recreating the most traditional of northern house designs.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The steep slope of the roof is typical of northern architecture and serves to drain rainwater and prevent it from leaking into the house.

The roof is also moved away from the base of the wall. This provides shade and keeps rain from getting on the wooden poles and walls that make up the enclosure. This layout not only increases the amount of usable space, but it also offers a porch that is shielded from the sun.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The architect used many canopies to make natural sunshades that look like green curtains. This keeps the house cool and cuts down on glare from the light-colored walls around the house. 

Wooden window systems not only block the harmful effects of direct sunlight, but they also let air in, keeping the house cool at all times.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The main functional space is divided into two distinct blocks: the shared living area and the private sleeping quarters. 

A courtyard, connected by halls and lengthy verandas, separates these two areas. The use of this as a design element is common in northern homes.
Before each functional space, buffers are set up to create a smooth transition between spaces and give people the privacy they need.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The living room’s raised ceiling serves to both promote airflow and as a conduit to the upstairs child bedroom (representing a bird’s nest). Meanwhile, a glass wall brings inhabitants closer to the outdoor space.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The garden separates the master bedroom block from the rest of the house and lets light and breezes into the building. Large glass walls are used in the garden’s design at strategic points to continue blurring the inside-outside boundaries even further.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The living area and kitchen share an open space, letting in natural light and cool air from the garden.

Using a variety of rural materials like Lai Chau black stone tiles, wood, and other natural elements provides the property with a laid-back and rustic vibe.

New villa in old village fuses contemporary and traditional

The area that connects the two main blocks is a wonderful spot for the whole family to unwind and take it easy. Homeowners can cast their gaze forward to a vast lake surrounded by calming green vegetation. In this area, people can look and see a large lake surrounded by plants that are eye-catching shades of green.

The house took 1.5 years to design and construct. The cost was not disclosed by the owners.

Written By Trang & Photos by Trieu Chien for E.VnExpress.net

Must See In Vietnam is looking for stories from the Vietnam Expat Community. We would be delighted to publish your Experiences . Write to us at MustSeeInVietnam@Gmail.com

We Welcome advertisers as Must See In Vietnam is a non-profit blogger and your support will will allow us to pursue our mission and even to hire young journalists to allow SME Vietnamese Businesses to have visibility all over the world!

Million of Thanks for following us, for your Likes , Loves, for your comments and for sharing with your friends. Visit us on Facebook https://www.facebook.com/mustseeinvietnam/

Must See In Vietnam is a Subsidiary of VGlobal Capital

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: